Dedekülahı Kızartması / Pazaryeri

21 Ekim of 2015 by

Ahi Dağı’nın belgeselini hazırlarken sevgili dostum Fatih Kınık, çekmiş olduğumuz kimi mantarları toplamış olduğunu gördüm. ‘Kimini topluyor, kimine bakmıyorsun bile’ dediğimde, ‘abi bugünkü öğlen yemeğinin aşçısı benim’ demişti. Ve eklemişti; ‘mantar, etten lezzetlidir, iyi pişirilirse.’

fatih kinik

Tam olarak ne dediğini ‘Dedekülahı kızartmasını’ yiyince anladım. Mantarlarla yemek yaparken ilk önce mantarları çok iyi bilmek ve tanımak gerekli. Mantar çok lezzetli bir besin ama pek çoğu da zehirli.

dedekulahi mantari

Dedekülahı kızartması için yapılacak ilk iş; mantarlar kirli ise işi abartmadan yıkamak gerekli. Daha sonra yumuşaması için haşlanıyor. Haşlanan mantarlar kızartma yapılmadan önce unlanıyor (Mısır unu da, buğday unu da olabilir). Ve ardından mısır özü yağında kızartılıyor.

dedekulahi kizartmasi

Fatih Kınık’ın tarifi bu şekilde. Pazaryeri’nde bize bu yemek imkânı veren ve var olan diğer mantarlarımıza el koyan Nur Kasap Mesut Bey’e teşekkür ederiz. Bu arada, Ahı Dağı, Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerini birbirinden ayıran bir kütle. Bilecik ile Bursa illeri arasında çok farklı bir iklimi var.

Yazı ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş

 

Previous:

Nur Kasap / Pazaryeri

Next:

Domates Mantarı Kızartması / Pazaryeri

You may also like

  • 01 Eyl

    Et Sote / Beyağaç

    Yemek

    Beyağaç, Denizli’nin Muğla sınırında Sandras Dağları’nın kuzeyinde bir yerleşim yeri. Çılgın kalabalıktan uzak, hala selamın ...

  • 03 Kas

    Balıkçı Mustafa, Boğazova – İnegöl / Bursa

    Yemek

    Balıkçı Mustafa Boğazova’da, ulu gürgen ağaçları altında, ortasından geçen derenin kenarında bulunan bir işletme. İnegöl’e ...

  • 09 Şub

    Erkeç Güveci / Keles

    Yemek

    Uludağ’ın güney eteklerinde, kendi öz değerleri ile yaşayan bir şehir Keles. Kendi öz değerleri, kendi ...

  • 10 Eki

    Nur Kasap / Pazaryeri

    Yemek

    Anadolu’nun birçok yerinde ismi bilinmeyen girişimcilerin hazırlamış olduğu lezzetler bulunuyor. Bilecik Pazaryeri’nde Nur Kasap’ta bu ...

Post a new comment