Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra bitki varlığı ile de oldukça güzel bir coğrafyada yer alan Kocaeli’nin tanınmış lezzetlerinden birisi de Eşme ayvasıdır. Eşme kapama meyve bahçeleri içinde sebzecilik yapılan ender yörelerimizden birisidir.
Beldede üretilen ve beldenin adıyla anılan Eşme ayvası yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da aranan bir meyvedir. Eşme’de yetişen başlıca ayva çeşitleri şunlardır: Bardak ayvası, özellikle Kocaeli’de yetiştirilen, meyvelerin üzeri sık tüylü, eti gevrek, sulu ve mayhoştur.
Demir ayvasının meyveleri ekmek ayvasına göre küçük şekilde toparlaktır. Meyve eti çok sıkı olduğundan bu ad verilmiş olsa gerektir. Ekmek ayvasının aynı ad altında tanınan birçok türü vardır. Bu türlerde meyveler gerek tat ve gerek büyüklük bakımından farklılık gösterir.
Limon ayvasının meyveleri toparlak, sap tarafına doğru uzunca, kabuk limon sarısı renginde, havlı, kalın ve sert, eti; sarımtırak, gevrek, bol sulu ve mayhoştur. Eşme ayvası ise orta – iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Meyve eti gevrek sulu, mayhoş, boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir.
You may also like
-
25 Eki
Göçmen Kuşlar
Özgür YazılarSonbahar hüznü tüm şiddeti ile benliğimizi, bedenimi, ülkemizi sarmış durumda. Nereye baksak sarı, kırmızı ve ...
-
16 Ara
Doğa ve Hayvan Dostlarına…
Özgür YazılarBu hafta sonu Pazar günü, Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilite Merkezi’ndeydik. Çoğu insanın durumun bile ...
-
24 Şub
Kar Hayallerime Cemre Düştü
Özgür YazılarKış mevsiminde doğduğumdan mıdır yoksa ailemin Anadolu’nun kuzeyinden, daha da önceye gidersek, aile köklerimin Kafkasyalı ...
-
12 Nis
İncecikten Bir Kar Yağar Malatya’nın Üstüne
Özgür YazılarAralık geçti, Ocak geçti, Şubat geçti ve Mart geçti… Kar yağmadı, yağmur yağmadı memleketime… Yine ...