İzmit’e özgü bir tatlı türü olarak ün kazanan pişmaniye kentin simgesi gibidir. Özgün bir tatlı çeşidi olması ve hafifliği, pişmaniyenin Türkiye’nin her yerinde tanınmasını ve ilgi görmesini sağlamıştır.
Pişmaniye, ana maddeleri şeker, un ve yağ olan, yapımı emek gerektiren özgün bir tatlı çeşididir. Pişmaniye yapmak için ağda haline gelinceye kadar eritilen şeker, dondurulduktan sonra büyükçe bir halka biçimine getirilir. Bir sininin üstüne konan kavrulmuş una eritilmiş tereyağı yedirilir. Sonra tepsinin çevresinde duran birkaç kişi halka biçimindeki ağdayı unun üstünde çevirmeye başlar.
Her çevirişten sonra ağda yeniden halka biçimine sokulur ve bu işleme sinideki unun tümü ağdaya yedirilinceye, ağda tel tel helva biçimine gelinceye dek devam edilir. Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir.
‘Pişmaniye’ adının; pişmaniye yerken parçalarının kişinin dudaklarına yapışması ve dökülmesi nedeniyle, bu tatlıyı yiyen kişinin pişman olduğuna, buna mukabil çok lezzetli olduğu için yemeyenin de pişman olmasına ithafen ‘Pişmaniye’ adı verildiği belirtilir.

Previous:
Kayra İle Şarabın Doğduğu Topraklarda Bağ Bozumu Heyecanı

Next:
Gölgören Balık Lokantası – Gölyazı / Bursa
You may also like
-
22 Tem
Oba Sofrası – İnegöl / Bursa
YemekOba Sofrası, Tahtaköprü – Domaniç Yolu’nun 6. km’de Arapoturağı Yaylası’nda bulunuyor. Bizi buraya çeken lezzetin ...
-
27 Ara
Reis Usta’dan Rum Mantısı
YemekEvde hazırladığımız mantımızı haşladıktan sonra şu işlemleri yapıyoruz. Tavamıza göz kararımıza göre margarini koyuyoruz. 2 ...
-
13 Kas
Saklıbahçe – Palu / Elazığ
YemekSaklıbahçe Palu’da, Murat Nehri’nin hemen kıyısında, Karşıbahçeler Mahallesi’nde yer alıyor. İşletme, bahçe içerisinde çok güzel ...
-
16 Kas
Elliayaklı Mantarı Kızartması / Pazaryeri
YemekElliayaklı mantarı kimi yerde püsküllü, kimi yerde de karıbahar mantarı olarak isimlendirilir. Bu mantarlar Ahı ...