Reis Usta’dan Ispanaklı Ballı Yayım

26 Aralık of 2010 by

Benim adım Reis Usta. İşim sanat (yani zanaat). Sanatın adı aşçılık. Aşçılığın adı, her renkte tabağa can vermek, oryantal gibi başta damak zevki. Kullandığın malzemeye göre pişirme teknikleri, sonra hazırladığın malzemeyi tabakla birleştirmek, kaynaştırmak, yani ikisini bir arada dans ettirmek. Uyumlu iki dansçı gibi, dans edende, o dansı seyredende keyif almalı, zevk almalı.

Yemek sanatı böyle bir şey. Bir ressamın ‘tual’i gibi, bir modacının beyninde fırtınalar kopararak ortaya çıkardığı değişik modeller gibi. Yanında yetiştiğim eski ustalarım daima şu cümleyi telaffuz ederlerdi; ‘yeni bir yemek keşfetmek, bir gemi kaptanının bir ada keşfetmesi gibidir.’

Çok doğru sözmüş. Biz usta aşçıların, bir gemi kaptanı olup ada keşfedemeyeceğimize göre, yeni yemekler, farklı tatlar, tarzımızı keşfetmeliyiz. O da işini sevmekten geçiyor ilk önce. Hangi mesleği yaparsan yap, ilk önce yaptığın işi seveceksin. Yaptığın işe, hırsını, enerjini, sevgini vereceksin ve ancak yaptığın ve yapacağın işten böyle zevk alırsın.

Tarot fallarında olduğu gibi, tarota inananlar hep şöyle der; ‘astrolojik haritam doğru çıkarsa işimde veya mesleğimde başarılı olacağım.’ Ama bizim gibi düşünen usta aşçıların tarot gibi değişik fallarla asla işimiz olmaz. Başarı mucize değildir, emektir, alın teridir. Mesela ben yay burcuyum. Burcumun özellikleri ise şöyledir; çok hareketlidir, en önce yürür, en önce konuşur, ele avuca sığmaz. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmaz. Az konuşur. Baygın düşene kadar çalışabilir, pratik ve hızlı düşünür. Ama hayatında varacağı nokta hep zirvedir. Ama ben bu yukarıda saydıklarıma çok erken yaşlarda ulaştım Allah’a şükür. Ve satırlarımı çok sevdiğim bir büyüğümün sözüyle kapatmak istiyorum: “zengin bir piç olacağıma, onurlu bir hiç olurum.” Nice onurlu ve sağlıklı yarınlara.

Ispanaklı Ballı Yayım

Ispanağı haşlıyoruz, blenderle püre haline getiriyoruz. Sonra harmanlayacağınız unu ortasına koyarak yumurta ve tuzu ilave edip beraber yoğuruyoruz. Mantı hamurundan biraz daha sert olana kadar yoğrulacak. Sonra şeritler halinde kesiyoruz. 3 ve 4 gün kurutmada bırakıyoruz. Hazırlama aşamasında suyuna tuz, yağ, bal ilave ediyoruz. Servis tabağımıza aldıktan sonra üstüne bir tatlı kaşığı bal, isteğe göre ceviz ilave ederek servis ediyoruz.

Gerekli Malzemeler:

1 kg un

250 gr ıspanak

3 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz

                                                                                                                                                                                                                                       Afiyet Olsun…

Reis Usta, Abdullah Ayvacık

Fotoğraflar: İsmail Şahinb

 

Next:

Reis Usta’dan Rum Mantısı

You may also like

  • 09 Ağu

    İhsaniye Elması

    Yemek

    Kocaeli’de elma denildi mi akla gelen ilk yer İhsaniye’dir. İhsaniye elması bölgede o kadar ünlüdür ...

  • 30 Mar

    Esentepe Lokantası – Palu / Elazığ

    Yemek

    Palu şehir merkezinde bulunan lokantada son derece lezzetli yemekleri yemek mümkün. Temiz bir işyeri. Bölge ...

  • 10 Eki

    Pişmaniye

    Yemek

    İzmit’e özgü bir tatlı türü olarak ün kazanan pişmaniye kentin simgesi gibidir. Özgün bir tatlı ...

  • 01 Eyl

    Et Sote / Beyağaç

    Yemek

    Beyağaç, Denizli’nin Muğla sınırında Sandras Dağları’nın kuzeyinde bir yerleşim yeri. Çılgın kalabalıktan uzak, hala selamın ...

Post a new comment