Kuzey Uludağ’ın eteklerinde yer alan Alaçam ve Gözede köyleri arasında toplamış olduğumuz ‘Senaver Mantarı’nın kızarmasının tadı hiçbir yemekte yok sanırım. Mantarlarla ilgili her yazımda olduğu gibi, bu yemek tarifinde de uyarmak istiyorum; mantarlar çok tehlikeli yiyecekler. Sonu ölümlere yol açan sonuçlar doğurabilir.
Eğer bizim gibi, mantarları tanıyan bölgeden dostlarınız olursa her şey yolunda gider. Çalışma arkadaşım Ayhan Divlecen ile birlikte, ortak dostumuz Ayhan Doğan Bey’e misafir olduk. İki Ayhan ile yapmış olduğum fotoğraf ve mantar toplama etkinliğinde, elde ettiklerimizi hem görsel bir şölene dönüştürmenin yanında, topladıklarımızdan bir de yemek yaptık. Aslında tam olarak bir belgesel film çekimi için bir çalışmanın startını vermiş olduk.
Senaver Mantarı Kızarması yapmak için öncelikle bu mantarları doğru olarak doğadan toplamak gerekiyor. Bu toplama işinden sonra gurmelikte ve yemek yapımında deneyimli dostum Ayhan Divlecen’e bıraktık işi. Mantarlar saplarından ayrıldıktan sonra temizlenip un ile bulanıyor. Daha sonra tavada kızarmış tereyağında çift taraflı kızartılıyor.
Öncelikle bize rehberlik eden Ayhan Doğan Bey’e çok teşekkür ederim. Pek tabii ki yemeği yapan sevgili dostum Ayhan Divlecen’e ve bize mutfaklarını açan Tatlıpınar Kır Lokantası’nın işletmecilerine de teşekkür ederiz. Eğer bölgeye yolculuk yaparsanız; Gözede Tatlıpınar Kır Lokantası her daim tavsiye ederim (0536) 666 22 27.
Yazı ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş
You may also like
-
04 Ağu
Gölgören Balık Lokantası – Gölyazı / Bursa
YemekApolyont Gölü dört mevsim misafirlerine farklı güzellikler sunar. Muhteşem günbatımlarına leyleklerin sesi eşlik eder. Köyün ...
-
26 Ara
Reis Usta’dan Ispanaklı Ballı Yayım
YemekBenim adım Reis Usta. İşim sanat (yani zanaat). Sanatın adı aşçılık. Aşçılığın adı, her renkte ...
-
27 Ara
Reis Usta’dan Rum Mantısı
YemekEvde hazırladığımız mantımızı haşladıktan sonra şu işlemleri yapıyoruz. Tavamıza göz kararımıza göre margarini koyuyoruz. 2 ...
-
16 Haz
PAZART Her Pazar Cihangir Firuzağa Meydanı’nda!
Yemek5 Haziran’da kapılarını açan Cihangir Güzelleştirme Derneği ve gönüllülerin katkıları ile yürütülen, PAZART Sanat ve ...